het verhaal van

Angelique van Empel

‘Mijn ideale dag? Zo’n dag waarop niks moet!’

Op een heerlijk plekje in haar prachtige tuin spreek ik met Angelique van Empel; over haar werk, hobby’s en vóóral over de GoedeDoelenWeek die ze graag onder de aandacht brengt bij alle Loosbroekenaren. Angelique is 52, getrouwd met Wil en woont in de Dorpsstraat in het huis waar ze geboren en getogen is. “Het was hier fijn opgroeien en heel fijn dat opa en oma bij ons inwoonden.” Angelique maakte een uitstapje naar een studentenkamer en bij Wil in Berlicum, maar uiteindelijk kochten ze in ’94 een deel van de boerderij.

ANALYSEREN

Angelique werkt al 21 jaar bij ziekenhuis Bernhoven als diëtist. “We zijn met een team van 13 met ieder eigen aandachtsgebieden, voor mij zijn dat nierziekten, longziekten en cardiologie. Daarbij heb ik vaak lang en intensief contact met patiënten, bijvoorbeeld wanneer iemand een dialysebehandeling krijgt. Hierbij is aanpassing van de voeding essentieel. We maken voor iedereen een persoonlijk plan. Veel mensen denken dat wij als diëtisten een dieet voorschrijven met precies wat en wanneer iemand moet eten, maar we zijn veel meer een coach. We kijken hoe we het dieet kunnen inpassen in iemands voedingspatroon, want elke persoon en situatie is anders. Ik krijg tijdens de vele, persoonlijke gesprekken echt een inkijkje in iemands leven. Aan de andere kant is het ook een technisch vak, denk bijvoorbeeld aan het meten van de energiebehoefte of lichaamssamenstelling en vervolgens het analyseren van de gegevens. De ontwikkelingen op dat gebied gaan snel. Juist die combinatie van persoonlijk contact, de praktische (voedings)kant en de techniek maken dit vak zo mooi.”

HARTSTICHTING

Angelique is collectecoördinator voor de Hartstichting. “Ik voel me hierbij betrokken doordat in onze familie helaas hartproblemen voorkomen en omdat ik als diëtist dankbaar gebruik maak van de goede voorlichtingsmaterialen die de Hartstichting maakt. In 2016 werden de goede doelen samengebracht in de GoedeDoelenWeek. Een nieuwe stichting werd opgericht en ik nam zitting in het bestuur. We hebben een deelnemersraad en werken met 3 werkgroepen: collectanten en loopplan, communicatie en materiaal en juridische en financiële zaken. Er zijn 54 collectanten die op 512 adressen collecteren. Met de Goede Doelen Week worden maar liefst 12 CBF erkende doelen gesteund: Diabetesfonds, Fonds Gehandicaptensport, HandicapNL, Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, Longfonds, Epilepsiefonds, Fonds Kinderhulp, MS Fonds, Nederlandse Brandwondenstichting, Nierstichting en Reuma Nederland.

COLLECTEBRIEF

De GoedeDoelenWeek heeft veel voordelen; vele handen maken licht werk, we hoeven minder vaak mensen te storen én je bepaalt helemaal zelf waar je geld naar toe gaat. Maak daar ook vooral gebruik van en vul de intekenlijst in. Wij horen namelijk graag van jou wie je wilt steunen en met welk bedrag.” Dit jaar wordt er een enquête toegevoegd aan de collectebrief. “We werken nu met contant geld, dat biedt als voordeel dat het 100% anoniem is en er geen kosten aan verbonden zijn. Maar we realiseren ons dat ook digitaal collecteren zo zijn voordelen heeft. Daarom horen we graag wat de inwoners van Loosbroek daarvan vinden. Dus vul de enquête vooral in. En we hopen natuurlijk op een mooie bijdrage aan de goede doelen!”

PELGRIMSPAD

Als ze niet aan het werk is of druk met de GoedeDoelenWeek, vind je Angelique vooral buiten. “Ik werk graag in onze tuin, waar altijd wel iets te doen is. We tuinieren biologisch en van de oogst uit onze moestuin maak ik jam, siropen en sausen. Ik kook sowieso graag. Als diëtist doe ik dat uiteraard zonder pakjes of zakjes,” lacht ze. Je zult Angelique ook regelmatig al wandelend of op de fiets tegenkomen. “Ik fiets elke dag naar mijn werk en wandel graag. Hier in de buurt, maar nog liever een lange afstandspad. Ik heb het Pelgrimspad gelopen samen met mijn zus en nu staat het Kloosterpad op het wensenlijstje. Jaarlijks staat sowieso een wandeltocht naar Den Bosch op de planning met de OldStars, een vriendinnengroep ontstaan vanuit de voetbalclub. Maar ook lekker bandjes kijken met vrienden vind ik heerlijk.” Elbow, Claw Boys Claw en Pixies behoren tot Angeliques favorieten. “Mijn ideale dag? Zo’n dag waarop niks moet. ’s Ochtends lekker sporten en een beetje rond huis scharrelen. ’s Middags op de fiets naar Den Bosch waar we vrienden ontmoeten voor een heerlijk etentje en afsluiten met een mooie voorstelling bij theaterfestival Boulevard. En dat hoop ik nog lang te kunnen doen in goede gezondheid. Ik denk dat ik me daar, doordat ik in de gezondheidszorg werk, nog bewuster van ben; dat gezondheid de basis is.”

Tekst: Cindy van Haaren. Foto: Wim Roefs.

Leave a Comment