nieuw in ’t durp

Diana van der Hoeven

‘Wonen in Loosbroek is heel anders dan in Heesch’

Diana en Wouter wonen sinds december 2021 aan de Dorpsstraat 4 in Loosbroek. Daarvoor woonden ze 34 jaar in Heesch, maar ze hadden al langere tijd een wens om meer vrij te wonen. “Dit huis is precies goed. Het is vanaf het begin super fijn wonen. We hoeven niet veel aan het huis te doen, dat komt later wel. En wonen in Loosbroek is heel anders dan in Heesch. Veel vriendelijker. Het voelt warm. Er wordt altijd gezwaaid en gegroet. En de kennismakingsavond met nieuwe bewoners was ook heel gemoedelijk. Het zit wel in onze planning om hier oud te worden.” Diana is zwemlerares en werkt al 43 jaar in het golfslagbad in Oss. “Werken met kinderen is heerlijk en eerlijk.” Naast deze parttime job gaat haar tijd en aandacht naar de paarden en de honden. De paarden staan op een wei in Nistelrode. Twee keer per dag gaat Diana daar naartoe. “Misschien lukt het om in de toekomst de paarden naast het huis onder te brengen, maar zover is het nog niet.”

HAZEWINDHOND

Veel van haar tijd en zorg gaat naar de honden. Op dit moment heeft zij er drie. “Als kind heb ik altijd al gezegd: ‘zodra ik op mijzelf woon, komt er een hond’. En dat is ook zo gegaan. Eerst heb ik lange tijd Duitse herders gehad. Dat zijn honden die je echt mentaal bezig moet houden. De laatste jaren vang ik honden op die uit een asiel in Spanje komen, de Galgo Español. Dat is een Spaanse hazewindhond die daar gebruikt wordt voor de jacht op hazen. Dat jagen is een oude traditie en de honden worden onder heel slechte omstandigheden getraind en gefokt. En als de hond het niet goed genoeg doet of na een paar jaar niet meer snel genoeg is, wordt hij opgehangen, doodgeschoten, gedumpt of, als hij van een ‘goede’ jager is, naar een asiel gebracht.”

WETSWIJZIGING

Via een vriendin kwam Diana in contact met een stichting die deze honden opvangt en onderdak zoekt om de dieren nog een waardig leven te geven. De honden zijn vaak getraumatiseerd of oud en versleten of allebei. “In Spanje is inmiddels wel een wet aangenomen dat honden geen ‘dingen’ zijn en dat je voor een hond moet zorgen, maar deze jachthonden vallen niet onder die wet. Als je op vakantie bent in Spanje zie of merk je hier waarschijnlijk niets van. Op de eerste zondag van de maand februari zijn er in heel Spanje demonstraties tegen het misbruik van deze jachthonden, maar de hazenjacht is vooral onder bepaalde invloedrijke Spaanse groeperingen een traditie en daarom moeilijk te veranderen. Er zijn verschillende stichtingen die zich inzetten voor deze honden en voor de wijziging van de wet. Het gaat mij aan het hart en ik hoop dat er toch een wetswijziging voor deze honden komt. En als iemand er meer van wil weten, loop maar een keer binnen.”

Tekst: Wietske Piek. Foto: Wim Roefs.

Leave a Comment