sporter

Gijs van Asseldonk

‘Ik ben eigenlijk nergens bang voor’

Gijs van Asseldonk (20) woont aan de Koningsstraat bij zijn ouders en zijn broers Giel, Bas en zusje Eef. Hij volgt de opleiding Engineering Mechatronica en werkt als bijbaantje bij twee machinebouwbedrijven.

Bij de familie Van Asseldonk loopt het crossen als een rode draad door het gezin. Vader Leon heeft ook altijd motor gereden en ook Bas het jongere broertje van Gijs heeft een crossmotor. Gijs kreeg zijn eerste motor toen hij acht jaar was. Een Yamaha PW 80. Vanaf zijn vijftiende rijdt hij wedstrijden in het hele land. Inmiddels bestuurt hij een professionele KTM 250 cc en staat hij vijfde in het landelijk klassement voor de mx2 junioren. “Ik ben een constante rijder, ik heb nog nooit gewonnen, maar rij voortaan wel altijd mee voorin. Gevaarlijk? Ach, ik ben eigenlijk nergens bang voor. Het is gas geven en zo weinig mogelijk remmen. Zeker bij het starthek moet je durven, anders komen ze aan alle kanten voorbij, je staat namelijk met 50 jongens naast elkaar en die willen allemaal als eerste door de bocht.”

SUPPORTERS

Zijn sportieve ambitie is om zo snel mogelijk bij de senioren toegelaten te worden. Ook al is de echte top moeilijk te bereiken. “Het is een dure hobby en kost veel tijd. Dat maakt ‘t lastig. Het gaat goed, ik word elk jaar beter. Ik train twee keer per week op de motor en op donderdag train ik vaak mee bij WHV 3 voor de conditie, maar naast mijn studie moet ik veel werken om het allemaal te kunnen betalen. Gelukkig heb ik wat sponsoren uit Loosbroek, zoals RW Groep, Kerkzicht, NUOVO en mijn vader. Bijzonder is dat een aantal vrienden me ook sponsoren. Dat is echt super. De wedstrijden zijn dan ook echte uitjes. Plezier hebben, dat is toch het allerbelangrijkste. Mijn broertje Bas is mijn grootste supporter en mist geen enkele wedstrijd. Verder gaan mijn vriendin, mijn vader en veel vrienden en familie mee naar mijn wedstrijden, dat is altijd super gezellig.

MAISCROSSEN

Ik sleutel graag aan m’n motor, vaak met vrienden die daar handig mee zijn. Ik haal zo een versnellingsbak uit elkaar.” Toch gaat het wel eens mis. “Ik deed een keer mee bij de Solexrace en wilde nog snel een zuiger vervangen. Ik deed iets verkeerd waardoor de hele motor in de soep liep. Ik was zó gruwelijk boos op mezelf, niet normaal.” Na het seizoen doet hij graag mee aan de maiscrossen in de regio. “Dit is een kleine competitie bij ons in de regio van vier wedstrijden waar altijd veel publiek komt kijken. Dat is altijd wel uitkijken geblazen,” geeft hij aan. “Daar rijden minder ervaren rijders, dan moet je extra opletten.’’

Tekst: Mathieu Bosch. Foto: Wim Roefs.

Leave a Comment