studente

Eva van den Hurk

‘Kijken hoe cellen en weefsels reageren op prikkels’

Eva van den Hurk (22) woont samen met haar ouders Paul en Marieke, en zusje Elke aan de Dorpsstraat 25. Eva is een bezige bij die maar weinig stil zit. Zo is ze aan het afstuderen aan de Technische Universiteit in Eindhoven, werkt ze bij Laverhof, korfbalt ze in Dames 1 en maakt ze ook nog tijd vrij voor leuke dingen met haar vriendinnen. Vooral met haar studie is Eva op dit moment erg druk, een studie waarbij mensen vaak een vragend gezicht opzetten wanneer ze er over begint.

LABORATORIUM

Eva studeert namelijk Biomedical Engineering, een heel brede studie die niet voldoet aan een duidelijke omschrijving. “Soms wordt het Technische Geneeskunde genoemd en dat komt wel overeen.” Eva is na de Albertusschool naar de Havo gegaan op het Zwijsen College in Veghel. Na twee jaar stroomde ze door naar het VWO. Dit paste haar beter. In klas 3 is ze een keer naar een open dag geweest op de TU in Eindhoven. “Ik weet nog dat ik daarvan thuis kwam en tegen mijn ouders zei: Daar ga ik in ieder geval nooit studeren,” lacht ze. Een paar jaar later kwam ze daar toch op terug. Op school had ze veel interesse in scheikunde en natuurkunde. En met haar profielkeuze Natuur en Gezondheid kwam de TU terug in het vizier. Nadat Eva slaagde voor het VWO begon ze aan de Bachelor Biomedische Technologie, deze duurt 3 jaar. Toen ze deze had afgerond is ze begonnen aan haar master Biomedical Engineering die 2 jaar duurt. Eva staat voornamelijk in het laboratorium. Waar ze, zoals ze het zelf uitlegt, experimenteel gezien kijkt hoe cellen en weefsels reageren op bepaalde prikkels.

VERLENGING

Haar plannen hierna liggen bijna al helemaal vast. De master waar ze nu mee bezig is bestaat uit twee delen. In het eerste jaar volg je de vakken, in het tweede jaar studeer je af. Als Eva is afgestudeerd, gaat ze een paar maanden stage lopen bij een lab in het buitenland. De TU wil dat je eerst ervaring opdoet voordat je gaat werken. Eva wil deze stage dit najaar gaan doen in New York. Als ze helemaal klaar is met haar master wil ze ook nog een PhD gaan doen, dat is een promotieonderzoek. Op de TU ben je dan nog een paar jaar bezig met je eigen onderzoek met uiteindelijk het doel om te promoveren. “Ik zie het eigenlijk als een stukje verlenging van mijn studententijd.” Wat ze daarna wil doen ligt nog niet vast, ze kan richting het bedrijfsleven maar ook binnen het academische blijven. Een breed beroepenveld dus. “Gelukkig heb ik nog even om er over na te denken,” besluit ze met een glimlach.

Tekst Pleun van den Helm. Foto: Tamara van Krieken.

Leave a Comment