’t ommetje

Carla Raaijmakers-Schuurmans

‘Het is wat het is’

Carla (53) woont met haar man Theo en hun vijf kinderen aan de Dintherseweg richting Nistelrode. Nog net aan de rand van Loosbroek. “Buiten ût durp,” zoals ze zelf zegt. En dan moet je soms net een beetje meer moeite doen om mensen te leren kennen en contact te houden. Carla deed dat eerst via de OR (ouderraad van de basisschool) en later toen de kinderen van de basisschool af waren ging ze ieder weekend naar de sportwedstrijden kijken bij Korloo en WHV.

SUIKERPATIËNT

Het ommetje gaat richting het zweefvliegveld en dwars door de wei lopen we weer terug want lang wandelen kan ze helaas niet. Carla heeft diabetes en daarbij last van subtiele neuropathie. Alhoewel ze het niet echt subtiel kan noemen, de vermoeidheid en de pijn die ze ervaart aan haar voeten. “Het is wat het is,” en ze wil niet Carla de suikerpatiënt zijn maar toch is het een belangrijk deel van haar leven. Ze moet altijd rekening houden met wat ze eet en drinkt en haar ‘noodtas’ heeft ze bij de hand. Daarin zitten de benodigdheden voor als het niet goed zou gaan. Op haar arm heeft ze een sensor die in contact staat met haar telefoon en tijdens ons gesprek gaat die enkele keren af. Ze moet er dan voor zorgen dat haar suiker op peil komt. Doordat ze kan spuiten heeft ze wel meer vrijheid om iets te ondernemen want ‘Carla staat altijd klaar’.

TONEELSPELEN

Zo is ze druk met toneelvereniging ‘De Verenigde Spelers’ en na twee jaar waarin helaas niet opgetreden kon worden staat er 25 juni weer een voorstelling op de planken. Een hele bijzondere want ze spelen samen met de kinderen van toneelgroep ‘Efkes jonger’ uit Nistelrode. Carla vindt het heerlijk om op de planken te staan maar van tevoren is ze ontzettend zenuwachtig, “Tot kotsen toe. Op het moment suprême weet ik niets meer, het is soms zo erg dat ik zelfs mijn eigen naam vergat bij het maken van een toets en tijdens het rijexamen kreeg ik de sleutel niet eens meer in het contact.” Zo ook met toneelspelen. Ter voorbereiding zorgt ze dat ze haar tekst helemaal van buiten kent, van voor naar achter en terug. Als ze dan eindelijk mag spelen en de eerste zin is gezegd, loopt het wel.

LAMMERENTIJD

Thuis is Carla vaak aan het werk op de boerderij. Ze hebben een gemengd bedrijf en naast de koeien en de varkens zijn er ook schapen. Carla is de ‘verloskundige’ in de lammerentijd. Ze vindt het fijn om onderdeel van het bedrijf te zijn en om dit samen met haar man te runnen. Verder staat er op het erf het bedrijfje van haar dochter Ellen, Chocopunt, waar ze regelmatig hand- en spandiensten voor verricht. En daaruit blijkt wel dat Carla inderdaad altijd klaarstaat!

Tekst: Willemien Manders. Foto: Wim Roefs.

Leave a Comment